Julkisen tilan kalustus
Case Kuhmoisten pääkirjasto

Kirjaston kalustuksen suunnittelu ja toteutus

Kuhmoisten kirjaston kalustusta uusittiin syksyllä 2017 ja laajaan projektiin kuului kokonaisuuden suunnittelu ja toteutus. Julkitilan kalusteita suunniteltaessa huomioitiin, että niiden tulee palvella sekä henkilökuntaa, että asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla.


Mistä kokonaisuus koostui?

  • Palvelutiski säädettävine sähköpöytineen ja integroituine pistorasioineen
  • Kirjojen palautusautomaatille suunniteltu erillinen taso
  • Lukunurkkauksen pöytä
  • Kirjojen palautuskärry


Keskeisenä tavoitteena kalustuksen uusimisessa oli parantaa ergonomiaa, esteettömyyttä ja esteettisyyttä.


Päämateriaaliksi valittiin kotimainen massiivikoivu. Visuaaliset yksityiskohdat toteutettiin punaisina tehosteväriraitoina ja -alueina. Punainen sävy poimittiin kirjastossa jo olevista kirjakärryjen metallikahvoista, lisäksi sama punainen on Kuhmoisten kunnan vaakunassakin esiintyvä teemaväri. Kokonaisilmeeseen toivottiin piristystä ja kyllähän kirjastossa saa olla vähän leikkisää!


Palvelutiskin yhteydessä on kaksi työpistettä, joihin upotettiin säädettävät sähköpöydät, mikä sallii asennon vaihtelun pitkin työpäivää. Asiakkaiden puolella on toivotut laukunlaskutasot. Toiveiden mukaan teräviä kulmia vältettiin muotoilussa, kokonaisuudessa on paljon pyöreitä muotoja.


Kaikkien kalusteiden alareunassa kulkee muutaman sentin korkuinen kontrastiraita; tuomaan ryhtiä ja auttamaan hahmottamaan tilaa. Näin heikkonäköisienkin on helpompi havaita isot kalusteet haalean värisestä lattiasta.